Prima Pagina Artisti Kelly Clarkson

Kelly Clarkson

Kelly Brianne Clarkson (născută la data de 24 aprilie, 1982) este o cântăreaţă de muzică pop rock, compozitoare şi ocazional actriţă de origine americană.

Vocea cântăreţei a fost acreditată de către criticii muzicali drept una dintre cele mai bune de pe scena internaţională a muzicii. Răsplata prestaţiei muzicale de calitate a lui Kelly Clarkson este reprezentată de cele 2 premii Grammy câştigate dintr-un număr total de 4 nominalizări ale cântăreţei. Pe plan mondial, interpreta a vândut peste 19 milioane de albume, dintre care 12 milioane de copii vândute sunt doar ale albumului Breakaway.


 Biografie

Anii Copilăriei
Kelly Clarkson s-a născut pe data de 24 aprilie 1982 în oraşul Fort Worth, Texas şi a crescut într-o suburbie a acestuia, numită Burleson. Ea este cel de-a treia şi cel mai mic copil din familia sa. Mama sa (Jeanne Ann Rose) este profesoară în învăţământul primar, iar tatăl său(Stephen Michael Clarkson) fost inginer. Kelly are un frate pe nume Jason şi o soră Alyssa, ambii fiind mai mari decât ea. La vârsta de şase ani, aceasta a trecut print-o experienţă neplăcută, părinţii săi divorţând după şaptesprezece ani de căsnicie. Ca urmare a divorţului, fratele său a plecat să locuiască cu tatăl său, Alyssa a locuit cu o mătuşă, iar Kelly a rămas alături de mama sa. Cele două au avut probleme financiare, mama sa fiind nevoită să aibă mai multe locuri de muncă, pentru ca într-un final să se stabilească în Burleson, unde mama sa şi-a găsit pentru a doua oară jumătatea în persoana lui Jimmy Taylor.

În timpul copilăriei lui Kelly, situaţia dificilă pe plan financiar din familia sa a continuat, iar adesea existau certuri şi conflicte pe această temă între părinţii săi. Aceste experienţe au făcut-o pe Kelly să fie responsabilă şi independentă încă de la o vârstă fragedă. La nouăsprezece ani, ea a trecut prin cel de-al doilea divorţ parental. După primul divorţ, muzica a devenit refugiul său, iar pasiunea sa pentru muzică s-a accentuat în adolescenţă. Clarkson a hotărât să devină cântăreaţă la vârsta de treisprezece ani, când a interpretat melodia „Vision of Love” a Mariei Carey, în cadrul unei petreceri din liceu, la îndemnul unui profesor care a convins-o spunându-i: „Dumnezeu ţi-a dat acest dar. Trebuie să cânţi. Destinul tău este să cânţi.” Din acel moment Kelly a început să ia lecţii clasice de pregătire vocală, deşi în acea perioadă familia sa nu avea o situaţie financiară foarte bună. Clarkson a sperat că talentul său pentru muzică o va ajuta să obţină o bursă pentru colegiu.

Clarkson a frecventat şcolile Burleson Middle şi Burleson High. În copilărie ea a vrut să devină biolog marin. În clasa a şaptea, o profesoară (Cynthia Glenn) a auzit-o cântând şi i-a cerut să se alăture corului şcolii. În liceu Clarkson a cântat în câteva muzicale precum Annie Get Your Gun, Seven Brides for Seven Brothers şi Brigadoon.

De-a lungul liceului Kelly a avut slujbe diferite, pentru a o sprijini financiar pe mama sa. Ea a tuns iarba din grădinile vecinilor, l-a ajutat pe tatăl său vitreg în construcţii şi s-a angajat intr-un cinematograf până la vârsta de şaisprezece ani, când s-a mutat în Los Angeles.

După ce a terminat liceul, Clarkson a beneficiat de o bursă completă la universităţile din Texas, dar a refuzat să meargă la una dintre ele deoarece „scrisese prea multă muzică şi voia să încerce o carieră pe cont propriu”. Clarkson a menţionat totuşi că „niciodată nu eşti prea bătrân pentru a merge la colegiu.”

După absolvirea liceului, în anul 2000 ea a avut câteva slujbe pentru a putea finanţa producerea propriului CD demonstrativ, pe care l-a trimis câtorva case de înregistrări, din partea cărora a primit câteva răspunsuri negative. Ea a decis să se mute în Hollywood pentru a căuta alte oportunităţi în domeniul muzicii. Clarkson a apărut într-un episod din serialul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă şi în alte câteva emisiuni televizate. Ea a jucat un rol minor în filmul Issues 101, produs în anul 2002. În următoarele luni, Kelly a fost descurajată de câteva experienţe neplăcute, printre care incendiul ce a avut loc în apartamentului său. Din pricina aceasta ea a hotărât să se întoarcă în Texas, unde a revenit la slujbele obişnuite pe care le avea şi în timpul liceului.

Din anul 2002 ea locuieşte împreună cu fratele său mai mare, Jason, într-o locuinţă de şaizeci de acri din Texas, pe care îl numeşte sanctuarul său.


 Cariera muzicala

Primul album - «Thankful» (2003-2004)
Albumul de debut al lui Clarkson a început să fie comercializat în luna aprilie a anului 2003 şi este intitulat Thankful. Lansarea acestuia a fost programată la doar câteva luni după terminarea primei ediţii a concursului American Idol, dar din cauza greutăţii cu care s-au confruntat producătorii lui Clarkson în compunerea unor melodii care să o reprezinte pe aceasta, lansarea albumului a fost amânată de câteva ori. Acesta a fost lansat la şase luni după succesul înregistrat de piesa „A Moment Like This”, care a devenit single-ul de debut al artistei.


Cel de-al treilea single extras de pe albumul Thankful, intitulat „Miss Independent” i-a adus lui Clarkson o nominalizare în cadrul Premiilor Grammy la categoria „Cea mai bună voce pop feminină”.


De pe album au fost extrase patru discuri single: primul - „A Moment Like This”/„Before Your Love”;cel de-al doilea „Miss Independent”; al treilea „Low” şi ultimul „The Trouble with Love Is”.

Evoluţia muzicală şi «Breakaway» (2004-2006)
Distanţându-se de imaginea pe care şi-a făcut-o prin intermediul emisiunii American Idol, Kelly a preluat controlul producerii celui de-al doilea album al său, aducând mult mai multe elemente ale muzicii rock în materialul său discografic, care i-au schimbat şi imaginea. Albumul este intitulat Breakaway şi a fost lansat în ultima parte a anului 2004. În prima săptămână de la lansare acesta a avut vânzări relativ mai slabe decât Thankful. Extrasele pe single au menţinut albumul în top Billboard 200 pe o perioadă de un an, fiind unul dintre cele patru albume care au reuşit această performanţă. Datorită acestui succes, Breakaway a fost certificat cu cinci discuri de platină în S.U.A. şi Canada. Un sondaj făcut în 2007 a estimat vânzările obţinute de către acest album la cifra de 11 milioane de exemplare.
 
 
Primul single extras de pe acest album este intitulat Breakaway şi a fost produs de către Avril Lavigne, Bridget Benenate, Matthew Gerrard şi John Shanks. Cântecul a fost scris iniţial pentru albumul de debut al lui Avril Lavigne, Let Go, dar cântăreaţa nu a inclus piesa, spunând că Breakaway nu se potriveşte cu stilul său.El a fost încredinţat în cele din urmă lui Clarkson, care a reînregistrat-o ca şi coloană sonoră pentru filmul The Princess Diaries 2: Royal Engagement.


Cel de-al doilea single extras de pe albumul Breakaway, intitulat „Since U Been Gone” i-a adus lui Clarkson un Premiu Grammy la categoria „Cea mai bună voce pop feminină”.

 Melodia, scrisă de către Dr. Luke şi Max Martin a avut succes de-a lungul anului 2005 şi a fost una dintre primele melodii ale lui Kelly care s-a bucurat de popularitate şi în Europa. Videoclipul filmat pentru acest single a câştigat două premii în cadrul galei 2005 MTV Video Music Awards la categoriile „Cel mai bun videoclip al unei artiste” şi „Cel mai bun videoclip pop”.

Următoarele single-uri, „Behind These Hazel Eyes”, „Because of You” şi „Walk Away” au ajutat albumul Breakaway să ajungă unul dintre cele mai apreciate produse discografice din acea perioadă.Aceste cântece au devenit hituri pe plan internaţional şi au ajutat-o pe Clarkson să îşi consolideze statutul de „celebritate a muzicii pop”.

Schimbarea stilului muzical şi «My December» (2007-2008)
My December este cel de-al treilea album înregistrat de către Kelly şi a fost lansat oficial pe data de 26 iunie 2007 în America de Nord, iar pe plan internaţional pe 23 Iunie. În cadrul emisiunii Jimmy Kimmel Live artista a dezvăluit că s-a făcut un efort pentru a amâna data iniţială a lansării, din cauza lipsei de promovare a acestuia. Criticii muzicali au descris albumul My December ca pe o lucrare foarte personală pentru Kelly, în care ea îşi descrie trecutul.Deasemenea a fost remarcat şi stilul mult mai profund şi vocea mai pătrunzătoare a lui Clarkson. Reviste celebre precum Rolling Stone i-au dat note medii şi bune, cuprinse între 6 şi 9. Pe plan internaţional albumul a înregistrat vânzări de peste două milioane trei sute de mii de exemplare, dintre care 800,000 numai în Statele Unite ale Americii.


Cel de-al patrulea album (2008 - prezent)
Clarkson a început în vara anului 2008 să înregistreze un nou album de studio. Solistul formaţiei OneRebublic, Ryan Tedder, a participat, alături de compozitori cu renume precum Dr. Luke, Max Martin şi Howard Benson la producerea noului material discografic. Discul, intitulat All I Ever Wanted, a fost lansat la data de 6 martie, 2009 şi a avut un impact impresionant asupra industriei muzicale din S.U.A., fiind comercializat în peste 255,000 de exemplare în săptămâna lansării. Albumul a reprezentat mult interes pentru critică, fiind considerat „biletul pentru reîntoarcerea acesteia în atenţia publicului general”.

Cântecul „My Life Would Suck Without You” a fost extras pe disc single şi a devenit un hit major pe plan internaţional, câştigând primele poziţii în clasamentele de specialitate. Piesa „I Do Not Hook Up” a început să fie promovată la începutul lunii aprilie, iar videoclipul filmat pentru aceasta a fost regizat de Bryan Barber, producător care a lucrat cu interprete de renume precum Christina Aguilera, Ciara sau Joss Stone.

Albume
2003: Thankful
2004: Breakaway
2007: My December
2008: All I Ever Wanted

Premii şi nominalizări
Premiile Grammy
2004 Cea mai bună voce pop feminină Pop „Miss Independent” Nominalizare
2006 Cel mai bun album de muzică pop Pop Breakaway Câştigat
2006 Cea mai bună voce pop feminină Pop „Since U Been Gone” Câştigat
2008 Cea mai bună colaborare country Country „Because of You”
(împreună cu Reba McEntire) Nominalizare

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Big Time Rush, Ida Corr, Iris, Nelly Furtado, Kasabian, Tudor Chirila, Nek, Craig David, Adam Sandler, Corina, BUG Mafia, Wu-Tang Clan, Adela Popescu, Robbie Williams, Paramore, Aaliyah, Benone Sinulescu, White Lies, Timbaland, Arsenium