Prima Pagina Artisti Zdob si Zdub

Zdob si Zdub

Formatia "Zdob si Zdub" a fost infiintata in 1994 in Republica Moldova. Pana atunci, Roman Iagupov (solist vocal), Mihai Gancu (chitara-bas) si Anatol Pugaci (toba) frecventau impreuna scoala intr-un mic orasel numit Straseni din suburbia Chisinaului. In timpul studiilor sale la Colegiul de Sport din Chisinau, ei au intalnit muzicieni care, ulterior, au completat formatia. Miezul trupei era intr-o continua schimbare: uneori formatia avea doi interpreti, iar uneori - doi chitaristi. In final, unul din chitaristi a devenit solist vocal, clarnetistul - tobosar, iar tobosarul a inceput sa cante la chitara-bas.


In primavara anului 1994, Roman Iagupov l-a intalnit pe viitorul sau producator Igor Dinga, solistul celei mai in voga trupe chisinauene "Cuibul". In iunie, evoluand la concertul formatiei "Cuibul", trupa a atras atentia cercului muzical din Chisinau. In noiembrie 1994, la un studiou profesionist, a fost inregistrata prima versiune demo a pieselor, dintre care piesa "Lost World" a fost selectata pentru Festivalul "Learn to Swim I" din Moscova, unde formatia si-a facut aparitia pe scena pentru prima data cu denumirea de "Zdob si Zdub". In iulie 1996, Zdubii au participat la cel de-al doilea festival "Learn to Swim ", unde au cantat la deschiderea concertului "Rage Against The Machine". Pentru compilatia "Learn to Swim II" au fost imprimate doua piese: "In My House" in limba rusa si "Hardcore Moldovenesc" in romana. Cea de-a doua piesa a devenit un adevarat hit, fiind difuzata de toate posturile de radio din Moldova, si adoptata ca "imn" al tineretului alternativ din Moldova. Piesa a devenit "cartea de vizita" a formatiei. Acelasi cantec a fost inclus in compilatia "Romanian Underground". In ianuarie 1997, "Zdob si Zdub" au deschis concertele trupelor "Biohazard" si "Rollins Band", care au avut loc la Moscova. "Zdob si Zdub" a devenit formatia cu cel mai mare numar de turnee si a primit premiul revistei muzicale "Fuzz" din St. Peterburg pentru cea mai buna formatie live a anului 2000 in Rusia. La 31 ianuarie 2001, la Moscova, "Zdob si Zdub" au evoluat pe scena impreuna cu legendarul muzicant si regizor Emir Kusturica si formatia sa "The No Smoking Orchestra".

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Heaven, Blondy, Oasis, Activ, AZ, Muse, Katy Perry, Metallica, U2, HI-Q, Kylie Minogue, Keo, Benone Sinulescu, Xzibit, Emanuel, Nek, Placebo, Miley Cyrus, Simplu, Black Eyed Peas