Prima Pagina Artisti The Killers

The Killers


The Killers este o formaţie de rock alternativ din Las Vegas, Nevada, înfiinţată în 2002. Membrii formaţiei sunt: Brandon Flowers (voce, clape), Dave Keuning (chitară, voce), Mark Stoermer (chitară bas, voce) şi Ronnie Vannucci Jr. (percuţie, tobe).

Muzica lor, cu influenţe din anii '80, '90, şi din muzica electronică modernă a cucerit extrem de multă lume, albumul lor de debut, Hot Fuss, având vânzări de nu mai puţin de cinci milioane de unităţi.

Până în prezent, The Killers au lansat trei albume de studio, o compilaţie şi şaisprezece single-uri. La momentul actual, formaţia se află în turneul de promovare al celui de-al treilea album, Day & Age, turneu care a trecut şi prin România.


Istorie

Primii ani
În 2001, Brandon Flowers tocmai se despărţise de trupa Blush Response (al cărei clăpar era din anul 2000), deoarece refuzase să se mute cu ei în Los Angeles, California. În urma unui concert Oasis, el a realizat că doreşte să facă tranziţia de la o trupă electronică la una de rock. Întâlnirea cu Dave Keuning s-a produs în urma unui anunţ dat de acesta din urmă în ziar, şi a fost determinată de faptul că la influenţe muzicale, Keuning scrisese, printre alte formaţii, The Cure şi Oasis. La scurt timp după, Flowers şi Keuning au infiinţat The Killers. Ideea numelui provine de la un videoclip al trupei New Order, intitulat „Crystal”, în care apare o trupă cu acest nume. În 2002, Flowers şi Keuning definitivează componenţa formaţiei prin aducerea toboşarului Ronnie Vannucci Jr. şi a basistului Mark Stoermer.

Cei patru îşi scriau cântecele într-un garaj, şi când nu puteau intra acolo, se strecurau în clădirea Universităţii din Nevada, unde Vannucci era student, într-o sală imensă de repetiţie utilată cu o mulţime de instrumente. Vannucci a povestit despre aceasta într-un interviu, ţinând să adauge „Aş dori să clarific că niciun instrument nu a fost vătămat la acea vreme pentru că noi suntem, şi continuăm să fim, muzicieni respectuoşi, profesionişti şi, nu în ultimul rând, plini de iniţiativă.”

Primele lor concerte au avut loc în cluburile locale. După câştigarea unei oarecare popularităţi locale, ei au susţinut în 2003 un spectacol pentru Warner Bros. Nu au fost acceptaţi la casa de discuri, dar un reprezentant al acesteia i-a recomandat unui prieten ce lucra la casa de discuri Lizard King. Astfel, în vara anului 2003, The Killers au ajuns să semneze primul lor contract, iar în septembrie acelaşi an au început înregistrările pentru primul album.


Hot Fuss

Albumul de debut al trupei a fost lansat pe 7 iunie 2004 în Marea Britanie, la casa de discuri Lizard King (acum Marrakesh Records) şi pe 15 iunie în Statele Unite ale Americii, de data asta la casa de discuri Island Records, care, îndemnată de criticile favorabile pe care le primea trupa, a reuşit să îi determine să renunţe la contractul cu Lizard King.

Din punct de vedere liric, albumul este o explorare a relaţiilor umane, ce trece prin toate gamele de emoţii pe care cineva le simte atunci când este implicat într-o relaţie, de la gelozie (care poate fi împinsă până la crimă), până la rememorarea vremurilor bune pe care le-ai trăit cândva, totul într-un melanj dulce-amar cu tente groteşti uneori (precum în „Glamorous Indie Rock & Roll”). Din punct de vedere instrumental, albumul izbuteşte să împace perfect chitările cu accentele electronice, punând în evidenţă şi completând bine vocea lui Flowers.

Din punct de vedere comercial, albumul a fost un succes total, obţinând numai în Canada de trei ori Discul de Platină. A reuşit să atingă locul 1 atât în Marea Britanie, cât şi în Australia, şi a reuşit să se menţină în top 50 în clasamentul Billboard timp de peste cincizeci de săptămâni. Fapt notabil, el se află printre cele 1001 de albume care au apărut în cartea 1001 de albume de ascultat într-o viaţă, editată de Robert Dimery.

Cel mai de succes single de pe acest album a fost „Somebody Told Me”, cu care au izbutit să atingă locul 3 în topuri, după ce l-au relansat. De succes s-a bucurat şi „Mr. Brightside” (locul 10 în topul britanic).

În acea perioadă, membrii formaţiei au apărut în episodul „The New Era” al serialului The O.C., unde şi-au interpretat propriile roluri.


Sam's Town 
Al doilea album al trupei a fost lansat pe 2 octombrie 2006 în Marea Britanie, şi pe 3 octombrie în Statele Unite ale Americii, la casa de discuri Island Def Jam Music Group. Dacă Brandon Flowers l-a descris drept „unul din cele mai bune albume din ultimii douăzeci de ani”, părerile criticilor şi ale fanilor au fost împărţite. Spre exemplu, în „The Times”, Sia Michel descria albumul drept „simulacrul unui album important” în comparaţie cu „excelentul Hot Fuss”.

Acest al doilea album este în mod vizibil diferit din punct de vedere instrumental de Hot Fuss, lipsindu-i în mare parte energia pe care o deţinuse acesta din urmă şi apropiindu-se mai degrabă de felul de a interpreta al lui Bruce Springsteen (unul dintre idolii lui Flowers în materie de muzică). Cu toate acestea, tonurile energice nu au dispărut complet, menţinându-se în piese precum „When You Were Young” sau „For Reasons Unknown”.

Dincolo de controversele pe care le-a iscat, Sam's Town s-a vândut foarte bine (peste un milion de exemplare până în ianuarie 2007). Primul extras pe single, „When You Were Young”, este cotat drept cel mai bun cântec al trupei, izbutind să ajungă în a doua săptămână de la lansare pe locul doi în topul britanic.

 Sawdust
Albumul compilaţie Sawdust a fost lansat pe 12 noiembrie 2007. Conţinea rarităţi, cover-uri, piese reînregistrate şi un cântec nou, în colaborare cu Lou Reed, numit „Tranquilize”, care a fost extras pe single. Deşi parte a unei compilaţii de B-side-uri, „Tranquilize” este considerată de Brandon Flowers una dintre cele mai bune melodii The Killers, solistul fiind de părere că ar fi trebuit să fie inclusă pe Sam's Town.

Pe 1 decembrie 2007, trupa a scos un single intitulat „Don't Shoot Me Santa”, ale cărui încasări au fost donate, ca şi în cazul lui „A Great Big Sled”.


 Day & Age 
Albumul Day & Age a fost lansat pe 19 noiembrie 2008 pe iTunes, pe 21 noiembrie 2008 (Italia, Irlanda), pe 22 noiembrie 2008 (Australia), şi pe 24 noiembrie 2008 (Marea Britanie, Canada şi SUA). Fiecare variantă conţine modificări în playlist.

La acest album, The Killers au colaborat cu Stuart Price, care realizase remixul Thin White Duke al piesei „Mr. Brightside” şi care a produs „Leave the Bourbon on the Shelf” şi „Sweet Talk”.

Primul single de pe album, „Human”, a fost lansat pe 22 septembrie 2008, iar clipul a fost lansat pe iTunes pe 16 octombrie. La scurt timp după aceea (mai precis pe 4 noiembrie) a fost lansat şi cel de-al doilea single, „Spaceman”, al cărui videoclip avea însă să fie scos pe piaţă de abia în ianuarie anul următor.

Urmând tradiţia din ultimii doi ani, formaţia a lansat în decembrie un single de Crăciun, „Joseph, Better You Than Me”, în colaborare cu Elton John şi Neil Tennant de la Pet Shop Boys. Profiturile rezultate în urma vânzărilor au fost donate.

În luna ianuarie a anului 2009, The Killers au fost nominalizaţi la BRIT Awards la două secţiuni: International Album (pentru Day & Age) şi International Group, primind de asemenea şi patru nominalizări la premiile NME.

Într-un interviu cu revista „Q”, Ronnie Vannucci a dezvăluit faptul că trupa plănuieşte să lanseze un album de cover-uri. Fiecare membru urmează să aleagă trei cântece pentru album; Vannucci a menţionat că alegerile sale ar fi „Young Turks” al lui Rod Stewart, plus încă două cântece de la Tom Waits, respectiv Genesis.

Pe 1 iulie 2009, The Killers au concertat la Bucureşti, în cadrul festivalului B'estFest; a fost primul concert susţinut aici de către formaţie.

Activitate muzicală

Albume
Hot Fuss
(7 iunie 2004 - Marea Britanie, 15 iunie 2004 - SUA)
Sam's Town (2 octombrie 2006 - Marea Britanie, 3 octombrie 2006 - SUA)
Day & Age (19 noiembrie 2008- iTunes)

Compilaţii
Sawdust
(12 noiembrie 2007)

 

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

50 Cent, DJ Pagal, Benone Sinulescu, Jason Mraz, The Chemical Brothers, Incubus, Pink, Pussycat Dolls, Evanescence, Yamato - The Drummers of Japan, Kasabian, Beyonce, The Calling, Parazitii, Miley Cyrus, BUG Mafia, Alb Negru, Placebo, Queen, Enrique Iglesias