Soulfly

Biografie

 

O legatura intre heavy metal si world music, Soulfly este un lider al senei "world metal" care a catsigat din ce in ce mai multa popularitate in Europa, Statele Unite si America Latina. Icorporand forme muzicale indigene – in cazul Soulfly, ritmuri si cantece traditional braziliene – cu riffuri agresive de chitara si versuri pline de ura;  world metal a depasit limite si culturi ca sa devina un gen de muzica international in adevaratul sens al cuvantului .Ca si lider de trupa, Max Cavalera a declarat intr-un interviu dat celor de la Orlando Sun, " Glumesc si spun ca sunt Paul Simon-ul muzicii metal. O sa cant cu toata lumea.”

Soulfly isi are originile in plecarea lui Cavalera din Sepultura, trupa heavy metal braziliana creata in anii 80. Dupa plecarea sa din Sepultura, in 1996, interpretul, chitaristul si compozitorul Max Cavalera aproape imediat a pus pe picioare un nou proiect muzical, trupa heavy Soulfly.

In afara faptului ca a parasit una dintre cele mai populare trupe heavy metal din lume, la care fusese co-fondator in anii '80 de asemenea a trebuit sa infrunte un eveniment nefericit din viata sa.

"A trebuit sa folosesc tragedia din jurul meu si sa o transform intr-un lucru pozitiv. Experimentarea si ritmurile tribale care se aud pe acest album sunt un strigat de sarbatoare si renastere” declara Cavalera despre albumul Roots, ultimul album lansat alaturi de Sepultura.

Folosind muzica ca terapie, Cavalera a pus bazele unei trupe care il includea si pe Roy "Rata" Mayorga (ex-Thorn) la tobe si pe Jackson Bandeira (ex-Chico Science) la chitara a doua, in timp ce Marcello D. Rapp a completat trupa catand la bas.

Albumul de debut al trupei, care ii poarta si numele, Soulfly, a fost lansat in primavara anului 1998. Materialul este “ mai dur si mai agresiv” decat orice inregistrase Cavalera cu Sepultura pana in momentul acela, ne spun redactorii revistei Q in review-ul materialului, laudand mixtua reusita de influente metal si influente indigene.

Dupa un album bine-primit si un turneu de succes, Soulfly a intrat in studio pentru inregistrarile celui de-al doilea album. In ciuda faptului ca mambrii trupei se sichimbasera, Cavalera pune accent pe partile colaborative din pocesul de creatie Soulfly. Vorbind despre maniera in care canta la chitara, Cavalera explica: "Daca totul este strans la maxim, trupa suna ca o masinarie – totusi, daca totul este prea moale, muzica suna sleampat. In cazul nostru, cand ne asezi pe mine si pe Mikey [Doling] in acelasi loc, cream sunete foarte fresh si foarte libere, fara sa para deloc sleampat.”

Cel de-al doilea album Soulfly, Primitive, a fost lansat in toamna anului 2000. Majoritatea versurilor de pe piesele albumului Primitive exprima mai putina furie decat cele de pe primul album. Cavalera voia ca muzica lui sa serveasca unui scop mai mare. "Cu acest album vreau sa transform furia in ceva pozitiv…. Fanii Soulfly inghit o multime de mizerii zi de zi, si cred ca muzica mea ajuta.”  In acelasi timp, odata cu lansarea Primitive, Cavalera a facut un pas enorm in evidentiera definitiva dintre colaborarea cu Sepultura si muzica Soulfly. Intr-adevar extinzand colaborarile cu muzicienii invitat, Soulfly au extins genul heavy metal pana la punctul in care "heavy metal" pare un termen prea limitat pentru trupa.

Cavalera s-a ocupat de productia celui de-al treilea album Soulfly, III, ca doi ani mai tarziu sa lanseze Prophecy. Roadrunner a reeditat primul album al trupei ca parte din cea de-a 25-a aniversare a label-ului. Cel de-al cincela album Soulfly, Dark Ages, a aparut in octombrie 2005. De aceasta data Cavalera esre sustinut de basistul Bobby Burns, chitaristul Marc Rizzo (ex-Ill Niño), si bateristul Joel Nunez, care inainte de acest proiect a cantat in Primitive.

In 2007 Cavalera a incept colaborarea cu fratele sau, fost baterist in trupa Sepultura intr-un proiect numit Cavalera Conspiracy. Duo-ul si-a facut debutul live in august 2007 in deschiderea concertului Soulfly, si au mers mai departe, lansand un album, Inflikted lansat sub marca Roadrunner in 2008.

In acelasi an, Soulfly a lansat cel de-al saselea album al trupei, Conquer. La inceputul anului 2009, trupa a demarat un turneu de promovare, Soulfly European Conquer Tour, care ii aduce pe 16 martie in Romania.

 

Discografie

 

1998 -  Soulfly

2000 -  Primitive

2002 -  3

2004 -  Prophecy

2005 -  Dark Ages

2008 -  Conquer

 

 

 Conquer

 

Conquer este numele celui de-al saselea album al formatiei Soulfly, cel mai nou si cu siguranta unul dintre cele mai bune materiale ale trupei.

Cu vanzari record in prima saptamana de la lansare, Conquer ii pune perfect in valoare pe Max Cavalera si pe colegii sai de trupa, fapt dovedit de superlativele recenziilor de specialitate.Dintre cele 11 piese ale albumului, Unleash este cel mai nou single ce beneficiaza de un videoclip regizat de Robert Sexton.

Inregistrat la sfarsitul anului trecut, albumul are ca sursa de inspiratie calatoria lui Max Cavalera in Egipt, compozitiile fiind, insa, influentate si de muzica celor de la Bolt Thrower, Napalm Death sau Slayer .

Trupa a carei stil se defineste prin elemente de trash si groove metal dar si muzica tribala braziliana sau world music, tocmai si-a incheiat prima parte a turneului de promovare Soulfly European Conquer Tour, care ii aduce si in Romania.

Soulfly – Conquer este un produs distribuit in Romania de A&A Records Warner Music Licensee.

 

 

Tracklist

 1. Blood Fire War Hate
 2. Unleash
 3. Paranoia
 4. Warmageddon
 5. Enemy Ghost
 6. Rough
 7. Fall of the Sycophants
 8. Doom
 9. For Those About to Rot
 10. Touching the Void
 11. Soulfly VI

 

 

 

 

 

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

50 Cent, Jonas Brothers, Aventura, Pussycat Dolls, Firma, BUG Mafia, Mika, Analia Selis, Ida Corr, Kylie Minogue, Lenny Kravitz, Rolling Stones, Amanda Perez, Nelly Furtado, Eminem, Sistem, DJ Pagal, Simplu, Bob Sinclair, Guns N