Prima Pagina Artisti Nightwish

Nightwish

Trupa s-a infiintat in vara anului 1996, cand Tuomas Holopainen (conceptie muzicala, Keyboards, versuri) si Ernno (Emppu) Vuorinen (chitara), prieteni din copilarie, au rugat-o pe Tarja Turunen (fosta colega la scoala de jazz!) sa cante cu ei in ceea ce intentiona sa fie la momentul respectiv doar un proiect de muzica acustica. Timbrul si intensitatea speciala a vocii Tarjei, formata pentru un repertoriu clasic, l-au determinat pe Tuomas sa-si schimbe planurile initiale, indreptandu-se catre metalul melodic - progresiv. Celor trei li s-au alaturat imediat Jukka Nevalainen (baterie) si Sami Vanska (bass), care a fost inlocuit in 2001 de Marko Hietala fost bassist in grupul Tarot .

In cei sapte ani de la infiintare, finlandezii au reusit sa fie ovationati in toata lumea, editand cu succes 6 albume, doua DVD-uri si mai multe single-uri. Incepand cu 1997, toate albumele produse le-au adus discuri de aur si platina!

Din 2001 NIGHTWISH inseamna
Tuomas Holopainen, creatorul muzicii si versurilor (instrumente: keyboards, pian)
Tarja Turunen (front vocal)
Marco Hietala (bass si vocal remarcabil)
Emppu Vuorinen (lead guitar)
Jukka Nevalainen (baterie)

Nightwish nu ar fi existat fara Tuomas Holopainen, "geniul" si spiritul creator al trupei. Nu doar compozitor si keyboard-player ci si poet din familia marilor poeti romantici, Tuomas / "Oceansoul" captiveaza prin sensibilitatea si complexitatea poeziilor, ce reamintesc de eroi si idealuri de demult: inocenta copilariei, puritatea iubirii, bucuria prieteniei si chemarea urmaririi caii interioare.
In Octombrie 2005, Nightwish se desparte de Tarja in urma neintelegerilor mai vechi.

Nume: Tuomas Holopainen
Data nasterii: 25 decembrie 1976
Pasiuni si preocupari: Muzica, filme, alpinism, calatoriile
Instrumente: Diverse modele de Korg
Background:
Am inceput sa studiez pianul cand aveam opt ani, iar la noua ani am inceput sa cant la clarinet si sa studies teoria muzicala, absolvind un colegiu de muzica. Am cantat la saxofon intr-o trupa de jazz si la clarinet intr-una de brass. Orga electronica a devenit instrumentul meu de la varsta de 16 ani, la care am cantat in numeroase trupe, de ex. Nattvindens Grlt.

Nume: Tarja Turunen
Data nasterii: 17 august 1977
Pasiuni si preocupari: Muzica este pentru mine si munca si pasiune. "Cel mai important lucru pentru mine a fost si este sa cant. Am inceput sa cant de la trei ani, de fapt am inceput sa cant chiar inainte de a vorbi! Nu ma vad in nici o alta cariera decat in cea a muzicii si vreau sa continui in acest domeniu. Faptul ca am cantat cu Nightwish mi-a deschis noi perspective de intelegere, iar in momentul de fata nu am nimic de regretat."
Background:
Am inceput sa cant sub indrumarea profesoarei mele din scoala generala si tot atunci am luat lectii de pian in particular. In clasele superioare am inceput sa cant la flaut intr-un colegiu de muzica. Dupa aceea am studiat la liceul de muzica din Savonlinna canto classic si muzica de teatru ca domenii principale, dupa care am studiat muzica religioasa la Academia Sibelius. In prezent ma specializez in canto classic.

Nume: Marco Hietala
Data nasterii: 14 ianuarie 1966
Instrumente: bass Warwick Infinity , Kramer Forum 1 bass, Warwick Pro-tube IX amp.
Background:
Bass & chitara timp de aproape 20 ani. In tot acest timp am scris si cantece (muzica si versuri). Am studiat teoria muzicala, voce si chitara clasica timp de patru ani. Trupe in care am cantat: Tarot, Sinergy, Metal Gods (covergroup), Conquest. Am de asemenea cinci ani de experienta in inginerie de studio.

Nume: Erno (Emppu) Vuorinen
Data nasterii: 24 iunie 1978
Pasiuni si preocupari: Just hanging around
Background:
Am inceput sa cant la chitara cand aveam 12 ani, ca studiu particular. De atunci am cantat in mai multe trupe.

Nume: Jukka Nevalainen
Data nasterii: 21 aprilie 1978
Pasiuni si preocupari:
inot, badminton, jogging si muzica
Instrumente: baterie Tama Starclassic , PAISTE cymbals, Pro Mark bete si Remo drumheads
Background:
Am inceput sa cant la baterie cand eram in clasa a cincea, dar in primii cinci ani nu am putut sa exersez mai mult de o jumatate de ora pe saptamana deoarece nu avea nici un loc unde sa cant. Am facut parte din diverse trupe, de diferite facturi.

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Queen Latifah, Firma, White Lies, DJ Pagal, The Calling, James Blunt, Analia Selis, Craig David, Incubus, Natalie Imbruglia, Alicia Keys, Adam Merrin, Wiz Khalifa, Zdob si Zdub, Tudor Chirila, Andreea Balan, George Michael, BUG Mafia, Blondy, Manu Chao