Prima Pagina Artisti Nelly Furtado

Nelly Furtado

Solista-compozitor Nelly Furtado, s-a nascut pe 2 decembrie 1978 si a crescut in orasul Victoria din Canada. Parintii ei, niste portughezi cumsecade din clasa de mijloc, au educat-o in spiritul muncii. Ea si-a petrecut opt veri lucrand ca femeie de serviciu alaturi de mama sa.

Catre muzica s-a indreptat mai mult pentru distractie, ea invatand sa cante la chitara pentru a-si distra prietenii. Obisnuia sa asculte muzica R&B, printre cantaretii ei favoriti numarandu-se Mariah Carey, TLC, Jodeci, Salt-N-Pepa si Bell Biv DeVoe. Mai apoi a studiat amanuntit colectia fratilor ei mai mari, care cuprindea Radiohead, Pulp, Oasis, Portishead, the Verve si U2. Staruitoare, Nelly Furtado a imbratisat si alte genuri muzicale, in special muzica braziliana si compozitii ale lui Nusrat Fateh Ali Khan si ale Amaliei Rodrigues. Hip-hopul a avut, de asemenea, o mare contributie la configurarea stilului muzical pe care-l practica Nelly astazi.

Dupa terminarea liceului, ea a locuit in Toronto unde lucra pentru o companie in timpul zilei si canta in timpul noptii. Ea a intrat intr-o formatie de hip-hop, Nelstar, acest lucru dandu-i ocazia sa-si compuna propriile melodii si ritmuri freestyle.Cand a inceput sa cante la un club din Toronto, aspiratiile ei muzicale au inceput sa prinda contur. Brian West si Gerald Eaton, din grupul funk-pop canadian Philosopher Kings au fost foarte impresionati de prestatia ei muzicala si i-au facut propunerea  de a-i produce un demo.

In 2000 ea compus si lansat emotionanta melodie "Whoa, Nelly!". Un turneu prin U.S. in primavara lui 2001 a aprins interesul publicului si al criticilor. Melodii precum "I'm Like a Bird" si "Turn Off the Light" au devenit single-uri.

Cea mai mare realizare a lui Nelly Furtado a avut loc un an mai tarziu, cand a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna voce pop feminina.

Albumul Folklore a aparut in noiembrie 2003, la doua luni dupa ce Furtado a dat nastere primului sau copil, o fetita pe nume Nevis. Albumul a fost o mare dezamagire comparativ cu ceea ce reusise sa faca pana atunci.

Pana in vara lui 2006, cand a scos cel de-al treilea album intitulat "Lost" nu a mai avut performante notabile. Produs aproape in intregime de Timbland si fiind mai apropiat de stilul momentului, albumul a captat atentia si a ajutat-o pe Nelly Furtado sa-si relanseze cariera.

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Black Eyed Peas, Queen Latifah, Queen, Rolling Stones, HI-Q, DJ Project, Alb Negru, Massive Attack, George Michael, Ana Maria, Benone Sinulescu, Mandinga, Wiz Khalifa, Amanda Perez, Alejandro Sanz, Florin Chilian, Amy Winehouse, Anda Adam, The Killers, Usher