Nek

Biografie

 

Filippo Neviani s-a nascut in Sassuolo (Modena) pe 6 ianuarie 1972. A inceput sa cante la tobe si la chitara la varsta de 9 ani. In ce-a de-a doua jumatate a anilor ’80 a inceput sa caute o identitate expresiva bine definita: a inceput sa cante in cluburi cu trupa sa Winchester. In 1991 a ocupat a doua pozitie la Castrocaro Song Festival, care la vrema aceea reprezenta o mare oportunitate de pomovare pentru artistii incepatori.

 

Numele sau de scena, Nek dateaza din anul 1992, cand primul sau album a fost lansat cu acelasi titlu, Nek. Pe langa faptul ca era nou in industria muzicala, Filippo a aratat un telent iesit in comun si o sensibilitate deosebita cand vine vorba sa isi aleaga subiectele pentru piesele sale: in 1993 a iesit al treilea la New Talents Section la festivalul de la Sanremo, cu piesa In te, asta trateaza problema controversata a avortului (inspirata o experienta reala a unui prieten de-al artistului), si pentru prima oara a aratat dragostea ei pentru viata care ii caracterizeaza munca si in ziua de azi. In te aste titlul celui de-ai doilea album Nek, care a inclus o versiune din piesa sa Figli di chi, de asemenea a intrat in editia din 93 a Festivalului de la Sanremo cantata de Mietta.

 

In vara anului 1994 a lansat Calore Umano, cel de-al treilea album al sau, si a ocupat cea de-a doua pozitie la Festival Italiano, gazuite de Mike Bongiorno, cu piesa Angeli nel ghetto. De asemenea in 1994 a primit prima recunoastere majora, impreuna cu Giorgia: the European Award pentru cel mai bun grup italian pop. Nek a facut un mare progres maturizandu-se ca artist: in anii ce au urmat a inregistrat demouri, si odata cu exercitiul si-a pus marca distinctiva .

 

Dupa ce a semnat contractul cu WEA care a ramas casa de discuri a artistului pana in ziua de azi. in 1997 a participat din nou la Festivalul de la Sanremo, la categoria Star, cu o piesa care a devenit un hit de proportii:  Laura non c’è care a devenit inca de prima data de cand a fost audiata cel mai important hit al edititei respective de la Sanremo. Succesul imens al piesei Laura non c’è a produs vanzari pentru albumul Lei, gli amici e tutto il resto, care a primit de 6 ori discul de platina vanzand peste 600,000 numai in Italia. In acelasi an, Nek de asemenea a luat parte la Festivalbar cu piesa Sei grande, si a debutat pe piata Europeana, generand rewieuri pozitive in Spania, Portugalia, Franta si Germania, Elvetia, Austria, Suedia, Belgia si Finlanda. Reactia publicului a fost de asemenea extraordinara si Lei, gli amici e tutto il resto a ajuns sa vanda doua milioane de copii peste tot in lume. Confirmarea lui Nek ca un artist international major s-a facut in momentul in care albumul a fost lansat in America Latina, inclusiv in Brazilia, Peru, si Colombia, si curand a atins performanta de disc de aur in Argentina si Mexic in varianta spaniola. 

 

Cel de-al cincelea album Nek, In due a fost lansat in iunie 1998, in mod simultan in Europa, America Latina si Japonia. Single-ul Se io non avessi te a ajuns imediat in topurile de vanzari si a fost in heavy rotation la toate radiourile majore timp de patru luni. Intre timp, Nek de asemenea a consolidat succesul tau in Europa: pe 9 iulie, 1998 a primit premiul IFPI in Bruxel pentru ca a vandut mai mult de 1 milion de copii din albumul anterior, Lei, gli amici e tutto il resto, in Europa. Publicul a premiat In due, care a castigat de trei ori discul de platina in Italia, discul de platina in Spania si discul de aur in Austria, Elvetia si Argentina. In Germania, Austria si Elvetia, Nek a intrat in top 20 cu doua albume in mod simultan: Lei, gli amici e tutto il resto si In due. In prima jumatate a anului 1999 a facut un turneu prin Italia, Europa si America Latina, avand un succes extraordinar.

Cel de-al saselea album al sau, La vita è a fost lansat peste tot in lume pe 2 iunie 2000, si a fost dovada alegerilor artistice geniale pe care Nek le-a facut, calitatea proiectului, si efectul dezarmant al compozitiilor.

Mai degraba decat sa caute o revolutie, Nek s-a straduit sa indeplineasca misiunea oricarui artist: sa atinga inimile oamenilor cu piese superbe si mesaje frumose.

 

Doi ani mai tarziu, pe 24 mai 2002, cel de-al 7-lea labum al sau, Le cose da difendere a fost lansat, inca odata la nivel mondial, 11 piese noi care au demonstrat inca odata cat de mult s-a maturizat Nek ca si compozitor, de asemenea datorita noului sau manager Alfredo Cerruti, care a produs albumul impreuna cu  Dado Parisini (echipa care sta in spatele succesului Laurei Pausini)

 

Pe 10 octombrie 2003, prima compilatie greatest hits a artistului a fost lansata atat in italiana cat si in spaniola: Nek The Best Of… L’anno Zero a incoronat 10 ani de succes oferind hituri de pe toate celelalte 7 albume, plus doua piese nelansate inca, Almeno stavolta si L’anno zero. Albumul a vandut 250,000 unitati doar in Italia si a intrat top of the charts unde a ramas timp de 26 de saptamani, dintre care 13 saptamani in top 10.

 

Cel de-al 8-lea album original al sau, Una parte di me, a fost lansat pe 13 martie 2005, produs la randul lui de Cerruti si Parisini, si disponibil pe piata muzicala atat in varianta italiana cat si in cea spaniola. Single-ul Lascia che io sia este o piesa pop-rock care evdentiaza inca odata maturitatea productiilor marca Nek, in ceea ce priveste atat compozitia pieselor cat si inregistrarile. Anul 2005 a fost extrem de rodnic pentru Nek, care a castigat editia acelui an a Festivalbar cu piesa Lascia che io sia, single-ul care a fost pe primele pozitii in topurile d difuzare ale radiourilor timp de 20 de saptamani, si a fost unul dintre singleurile italiene in Top Ten vanzari timp de un an. Cele doua singleuri care au urmat, Contromano si L’inquietudine, de asemenea au fost printre primele in top, in timp ce albumul Una parte di me a vandut peste 200.000 copii, ramanand in Top 50 peste 50 de saptamani. In noiembrie 2005, turneul de promovare al noului album a debutat pe Stadionul din Milano, si a continuat sa cu aceeasi amploare in toate orasele mari din Italia.

 

In 2006 Nek a realizat cel de-al 10-lea album, Nella stanza 26/En el cuarto 26 care foarte curand a intrat in Top Ten Charts in Italia.

 

In iulie 2007 a primit prestigiosul Premio Lunezia pentru “poezie in muzica”. Acest premiu italian este primit doar de cei mai apreciati cantautori.

 

In vara lui 2007 Nek a innregistrat duetul pentru Para ti seria cu  Rachel , solista faimoasei trupe spaniole El sueno de Morfeo. Duetul a fost inclus in re-editarea albumului En el cuarto 26 si singleul a ajuns pe prima pozitie in topul download charts in Spania (cu mai bine de 250.000 de download-uri), pastrand aceasta pozitie pentru multiple saptamani.

In 2008 a inregistrat un duet cu Craig David pentru piesa Walking Away care a fost inclusa pe albumul Greates Hits al artistului britanic.

 

Pe 30 ianuarie 2009 Nek a lansat Un’altra direzione, noul sau album care contine 12 piese noi plus duetul Walking away precedat de single-ul La voglia che non vorrei lansat pe 9 ianuarie.

 

 

Discografie Nek

 

1992    Nek

1993    In te

1994    Calore umano                       

1996    Lei, gli amici e tutto il resto / varianta in spaniola a albumului Nek

1998    In due / varianta in spaniola a albumului Entre tu y yo

2000    La vita è / varianta in spaniola a albumului La vita es

2002    Le cose da difendere / versiunea spaniola Las cosas que defenderé

2003    Nek The Best Of… L’Anno Zero/versiunea spaniola Nek The Best Of … El Ano Cero

2005    Una parte di me / versiunea spaniola Una parte de mi

2006    Nella stanza 26 /versiunea spaniola En el cuarto 26

2009    Un'altra direzione

 

 

Nek - Un’altra direzione.

 

Precedat de lansarea singleului La voglia che non vorrei, cel de-al zece-lea album Nek, Un’altra direzionea fost lansat pe 30 ianuarie, pastrand stilul pop-rock obisnuit al artistului cu un plus de instrumente electronice.

De asemena, o versiune in limba spaniola va fi lansata in luna martie pentru piata latin-americana.

Piesele de pe Un’altra direzione sunt originale, si ascultatorii  pot fi surprinsi de noi arii interpretative.

In evolutia sa personala, Nek ramane fidel  stilului sau elegant, desi isi largeste gama acustica. De la balada Se non ami pana la starea sincopata in Le mie mani, condusa de riff-urile percusive reggae de chitara.

Acest nou prioect nuzical cuprinde multe universuri sonore, incluzand rock simfonic in Tira su il volume; uverturi acustice pentru piesa care da titlul albumului Un’altra direzione; power-rhythms in Quante cose sei, cu rifful hipnotic de chitara, atmosfera rarefiata in Per non morire mai; piesa intunecata si capricioasa Un’ora in più si Nel giorno che verrà; si in final piesele rock pline de adrenalina Perdere il controllo si La musica che c’è.

Produs de Nek, Alfredo Cerruti si Dado Parisini, albumul Un’altra direzione marcheaza un pas in fata in maturizarea profesionala a artistului italian.

Albuml Un’altra direzione va fi de asemenea disponibil intr-o editie speciala care contine sase piese  (La voglia che non vorrei, Se non ami, Quante cose sei, Semplici emozioni, Un’altra direzione si Un’ora in più).

 

 

Tracklist:                                                                   

01. Tira su il volume

02. Se non ami

03. La voglia che non vorrei              

04. Semplici emozioni                        

05. Quante cose sei                                                    

06. Un’altra diretione                                     

07. Un’ora in piu                                                        

08. Le mie mani                                                         

09. Nel giorno che verra’                   

10. Per non morie mai                                    

11. Perdere il controllo                                     

12. La musica che c’e                                     

13. Walking away (duet cu Craig David)                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Animal X, Morcheeba, Kelly Clarkson, Black Eyed Peas, Big Time Rush, Aaron Carter, Guns N, Paramore, Red Hot Chili Peppers, Ida Corr, Akon, Editors, Mika, Alejandro Fernandez, David Bisbal, LMFAO, Directia 5, Soulfly, Lady GaGa, Lenny Kravitz