Prima Pagina Artisti Massive Attack

Massive Attack

Unul dintre cele mai importante nume ale trip-hop-ului, Massive Attack au deschis calea spre muzica electronică pentru artişti ca Portishead, Unkle, Sneaker Pimps sau Tricky (cu care, de altfel, au colaborat în multe rânduri).

 
Pionierii acestui gen vin (de unde altundeva?) din Bristol, unde, practic, a luat naştere trip-hop-ul, la începutul anilor ’80. Prin 1983, Wild Bunch, unul dintre primele grupuri de DJ-i din Marea Britanie reuşeau să se impună în Bristol prin party-uri neconvenţionale, dar mai ales prin muzica lor, un amestec între punk, reggae şi R&B, sau ceea ce aveam să numim noi mai târziu “trip-hop”. La mijlocul anilor ’80, Wild Bunch s-a destrămat şi a apărut Massive Attack.

 
În 1987, mai precis, doi dintre foştii Wild Bunch, adică Andrew Vowles sau “Mushroom” şi Grant Marshall, sau “Daddy G.” s-au reunit, l-au cooptat şi pe 3D, pe numele său Robert del Naja, un graffitti artist, şi-au luat numele de “Massive Attack”, l-au mai împrumutat din când în când pe Nellee Hooper (altă cunoştinţă veche din Bunch)...iar restul e istorie.

 
Primul single, “Daydreaming”, care a purtat amprenta vocii Sharei Nelson şi ceva rap marca Tricky, un alt “absolvent” al scolii Wild Bunch, a apărut abia în 1990. La scurt timp, a urmat Unfinished Sympathy”, devenită între timp un clasic”, iar apoi „Safe From Harm”.

 
În sfârşit, în ’91, a apărut şi primul album, “Blue Lines”, care, pe lângă un super succes comercial, a fost extrem de bine primit de critici. A urmat o perioadă destul de confuză, care a început cu renunţarea Sharei Nelson la proiect (vroia o carieră solo), iar apoi cu înjumătăţirea numelui în “Massive” (pentru a nu fi asociaţi cu conflictele din Irak). Identitatea trupei nu mai era clară, iar turneul prin SUA care a urmat a fost dezastruos. Ceea ce fusese “Massive Attack” şi era, în opinia multora, una dintre cele mai promiţătoare trupe pe care le-a dat Marea Britanie, părea un capitol încheiat.

 
Le-a luat trei ani să revină, dar în 1994, atunci când Massive Attack, cu întregul lor nume, au scos “Protection”, la care şi-au adus din nou contribuţia şi Tricky şi Hooper, plus o nouă vocalistă, Nicolette, ca să nu mai vorbim de asezonarea” cu vocea lui Tracey Thorn (pe atunci o Everything But the Girl), nu s-a mai îndoit nimeni că trupa asta avea să rămână, ca să zicem aşa. Cu “Karmacoma”, “Sly” şi mai ales piesa care dă titlul albumului (piese, am putea spune, cult), Massive Attack chiar au dat lovitura. A urmat un super turneu, după care membrii trupei s-au concentrat mai mult pe remixuri şi colaborări cu trupe şi artişti ca Garbage şi Madonna.

 
În ’97, Massive Attack au scos “Risingson” (EP) înainte de a cânta la Glastonbury, pentru ca, un an mai târziu, să apară “Mezzanine”, cel de-al treilea album, la care au lucrat cu Horace Andy, Elizabeth Fraser (din “Cocteau Twins”) şi nou-venita Sara Jay. De prisos să încercăm să mai spunem ceva în afară de “Teardrop” şi “Inertia Creeps”.

 
Deşi trupa se îmbarca din nou în turneu prin Europa şi SUA, Vowles a părăsit proiectul din cauza unor neînţelegeri asupra lui “Mezzanine”. Un timp, Massive Attack a continuat în formula Marshall – del Naja, perioadă în care au colaborat, printre alţii, cu David Bowie şi The Dandy Warhols. Marshall a abandonat şi el, mai târziu, pentru a se ocupa da familie, iar Massive Attack a fost preluat de producătorul Neil Davidge.

 
După cinci ani de aşteptare, a apărut şi albumul cu numărul patru, “100th Window”, pe care, pe lângă “obişnuiţi”, a cântat şi Sinead O’Connor. A intrat direct pe locul întâi în topurile din Marea Britanie.

 
Massive Attack lucrează în prezent la un al cincilea album, intitulat, provizoriu, “Weather Underground”. Del Naja şi Marshall s-au întors în studio pentru a lucra la noul material, lucrând însă separat.

 
Pe lângă cele patru albume deja lansate şi cel care va apărea, cel mai probabil, la începutul anului viitor, Massive Attack au mai compus muzică de film: “Danny the Dog” (produs de Luc Besson), „Bullet Boy”, ca să nu mai vorbim de super seriale care au preluat piese de-ale lor (“Prison Break” sau “House”). 

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Editors, Pussycat Dolls, Linkin Park, Xzibit, Ashlee Simpson, Florin Chilian, Oasis, Guns N, Andra, Zdob si Zdub, Kreator, Corina, 50 Cent, The Killers, Bere Gratis, George Michael, Placebo, White Lies, Ida Corr, Bob Sinclair