Prima Pagina Artisti Lenny Kravitz

Lenny Kravitz

Obişnuieşte să cânte la chitară, bas, tobe şi percuţie pe mai toate albumele sale pentru că se plictiseşte”. A câştigat patru ani la rând Grammy-ul pentru cel mai bun artist rock, din 1999 până în 2002 şi a vândut în jur de 32 de milioane de albume. Lenny Kravitz este unul dintre cei mai originali artişti ai ultimilor 20 de ani, reuşind să îşi creeze un stil inconfundabil, care îmbină elemente rock, soul, funk, reggae, folk şi chiar rock psihedelic.

Kravitz a fost înconjurat de muzicieni încă din copilărie. Deşi s
-a născut la 24 mai 1964, în New York, şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Los Angeles, unde, datorită părinţilor săi – taăl, producător TV, iar mama, actriţă, a cunoscut muzicieni ca Duke Ellington, Sarah Vaughan, Count Basie, Ella Fitzgerald, Bobby Short, şi Miles Davis, care aveau să-l influenţeze.

În 1982, când a absolvit liceul, ştia deja că vrea să fie muzician, aşa că şi
-a convins părinţii ca, în loc să îi plătească colegiul, să îl ajute să îşi înregistreze un demo. Puternica asemănare dintre Kravitz, al cărui nume de scenă” era, pe atunci, Romeo Blue, şi Prince i-au creat ceva probleme. Deşi casele de discuri se arătau interesate de un contract, Kravitz ar fi trebuit să îşi schimbe stilul pentru a semna. Pentru casele de discuri, Kravitz fie nu era “black enough”, în sensul că stilul lui era neobişnuit pentru un artist de culoare, fie nu era “white enough”, pentru a aborda rock’roll-ul.

Spre sfârşitul anilor ‘’80, Kravitz s-a întors la New York şi a renunţat la “Romeo Blue”, încercând un stil mai apropiat de rock-ul anilor ’60. Noul sound abordat i-a adus un contract cu Virgin Records, iar în 1989 a lansat “Let Love Rule”, primul său album. În acceaşi perioadă s-a căsătorit cu actriţa Lisa Bonet, cu care are o fiică.

La începutul anilor
’90 Lenny a reuşit primul său hit, deşi nu pentru el. Piesa “Justify My Love”, pe care a compus-o pentru Madonna, a fost un imens succes şi a intrat pe primul loc în mai toate topurile din SUA. Pe plan personal, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai prost, până când mariajul său cu Bonet s-a destrămat.

Kravitz şi
-a canalizat toată energia în muzică, iar în 1991 a lansat un nou album, “Mama Said”, mult mai bine primit decât “Let Love Rule”. Doi ani mai târziu, o dată cu “Are You Gonna Go My Way”, a venit confirmarea că Lenny era un artist care avea să rămână pe scena muzicală o bună perioadă de timp. Niciunul dintre single-urile de pe album nu a scăpat fără vreun premiu. “Are You Gonna Go My Way” a obţinut două discuri de platină.“Circus”, al patrulea material discografic semnat Kravitz, care a apărut în ’95, nu a reuşit să se ridice la înălţimea aşteptărilor.

Pentru că, în general, a fost văzut ca un eşec, artistul a căutat ceva nou, fresh, cu care să facă un comeback. În 1998 a scos un nou disc, intitulat simplu
“5”, care experimenta şi amesteca trip-hopul cu elemente electronice. “5” nu a reuşit să stârnească reacţia lui Are You Gonna...”, dar a avut cea mai lungă viaţă” în topuri, mai ales datorită lui “Fly Away”, un single lansat la aproape un an după ce albumul ieşise pe piaţă. “5” a fost relansat o dată cu succesul neaşteptat adus de “Fly Away”, de data asta, împreună cu câteva bonus-track-uri, printre care şi “American Woman”, piesă inclusă pe soundtrack-ul lui “Austin Powers: The Spy Who Shagged Me”.

În 2000, deja era vremea pentru un Greatest Hits, pe care au fost incluse 15 dintre cele mai cunoscute piese ale lui Lenny. La începutul anului 2007, Kravitz îşi deschide propria firmă,  “Kravitz Design”, care se axa pe design-ul interior al locuinţelor. La câteva săptămâni de la apariţia firmei, Lenny îi creează companiei “Swarovski” un candelabru unic, pe care l-au numit “Casino Royale”.

Pentru Balul de Caritate “Amnesty International” din anul 2007, artistul a
înregistrat o variantă “funky” a melodiei lui John Lennon, “Cold Turkey”. La numai câteva luni de la eveniment, Lenny începe să lucreze la cel de-al 8-lea album, “It Is Time for a Love Revolution”, care este finalizat în februarie 2008.

Kravitz
nu a scris piese numai pentru albumele sale, ci a ajutat şi alţi artişti precum Mick Jagger, solistul formaţiei Rolling Stones, şi Vanessa Paradis.

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Tom Novy, Red Hot Chili Peppers, Jonas Brothers, Nightwish, Kings Of Leon, Anda Adam, Bob Sinclair, Queen Latifah, The Chemical Brothers, Big Time Rush, White Lies, Alb Negru, Wiz Khalifa, Simplu, Bere Gratis, Oasis, 50 Cent, Sistem, Zdob si Zdub, Alejandro Fernandez