Iris

Povestea formatie IRIS a inceput in 1977, grupul evoluand in formula Nutu Olteanu, Emil Lechiteanu, Nelu Dumitrescu. De-a lungul timpului, componenta formatiei a suferit schimbari, prin trupa perindandu-se Lucian Chivu, Sorin Chifiriuc, Florin Ochescu, Marty Popescu sau Adrian Ilie.

IRIS s-a impus drept cel mai solid nume al rockului romanesc. La inceputul anilor '80, tandemul Cristi Minculescu-Nelu Dumitrescu, care a rezistat pana azi, canta impreuna cu Nutu Olteanu(chitara), Florin Ochescu(chitara) si Marty Popescu (ch. bas). Impreuna au realizat un excelent album de debut, din care, majoritatea pieselor au intrat in istoria rockului romanesc: DOAR PENTRU VOI, TRENUL FARA NAS(versuri A. Paunescu), PE APE, CEI CE VOR FI(versuri M. Dinescu), IRIS.

In 1987 apare IRIS II cu o extraordinar de indrazneata coperta, pe acele vremuri, ce-l reprezenta pe unul din idolii lui Cristi, Angus Young, in actiune. Pe atunci, IRIS insemna, pe langa Cristi si Nelutu, Mihai Alexandru(ch. solo, vocal), Valter Popa(ch. solo), Doru "Boro" Borobeica(ch. bas). de pe acest album sunt de remarcat: STRADA TA, IN PARC, ZI SI NOAPTE.

Un an mai tarziu IRIS realizeaza cel de-al treilea album, intitulat NU TE OPRI, inregistrat in aceeasi componenta ca si IRIS II. Discul contine opt piese, dintre care se detaseaza FLOARE DE IRIS, UITA TOT CE-A FOST, EU SI CU TINE, PLOAIA DE VISE.

In zilele fierbinti din decembrie 1989-ianuarie 200, IRIS inregistra in studioul Tomis, IRIS IV, fara Mihai Alexandru, dar cu Cristi, Nutu, Boro si Valter. Si acest album contine piese care au devenit hituri, precum: DE CE OARE AI PLECAT?, VINO IAR, ROCK AND ROLL, CINE MA STRIGA IN NOAPTE?.

In 1992, la concertul aniversar IRIS 15 ANI, la Sala Polivalenta din Bucuresti au asistat 10.000 de spectatori, 2000 ramanand fara bilete. Aceasta contituie un record de audienta pentru un grup romanesc, neegalat pana in prezent. In acelasi an,in cadrul festivalului de la cannes, IRIS ocupa locul II la sectiunea rock si ii este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe celebrul post MTV.

Al cincilea album, intitulat 1993 este realizat in accceasi alcatuire ca si IRIS IV, dar cu inca un chitarist, talentatul Dan Alex Sarbu, care, catva timp mai tarziu se va pierde undeva prin Italia. Acest disc contine trei dedicatii: HARLEY DAVIDSON(pentru Marco), VALURI(dedicata lui Adrian Ilie), IRIS NU PLECA(dedicatie pentru Roberta), precum si alte piese ca PENTRU FANI, COMBOY, SUFLETE DE GHEATA. IRIS concerteaza in Italia si in cadrul turneului gigant Malboro, in marile orase din Romania.In iulie 1996, la initiativa lui Dorian Ciubuc, IRIS semneaza cu Polygram un contract pe 6 ani. In acesti ani IRIS trebuie s inregistraze 6 albume pe care Zone Records le va dsitribui atat in tara, cat si in strainatate. Primul disc la PolyGram (al saselea din cariera)a fost lansat pe 22 noiembrie si, in premiera pentru un grup romanesc de rock, albumul LUNA PLINA a fost lansat pe Internet. LUNA PLINA, inregistrat in studioul CMMC si masterizat la Q-Bic Sound studio, contine 13 piese ditre care 12 sunt in limba romana si uan in limba engeleza (DON'T BELIVE A WORD-preluare Thinn Lizzy). Cu certitudine, acesta este cel mai bun disc IRIS (de pana atunci), aclitatea sunetului si graficii fiind de nivel international. Dintre piesele albumului sunt de remarcat: SOMN BIZAR, SA NU CREZI NIMIC, VIS PIERDUT, NU VOR SA MEARGA PE SARMA.

In octombrie 1998 este lansat MIRAGE, un album caracterizat prin unitatea pieselor, cat si prin orchestratiile excelente. Formula este aceeasi, apare insa Mihai Godoroja, in calitate de co-autor al pieselor. Piesele de rezistenta de pe acest album sunt ORANGE, MADRIGAL, SUN RA.

Pe 17 octombrie 1997, IRIS a aniversat 20 de ani de existenta, in cadrul unui concert organizat la Sala Polivalenta din Bucuresti. La spectacolul aniversar au participat membrii actuali ai formatiei - Cristi Minculescu, Doru Borobeica, Valter Popa si Ionel Dumitrescu - precum si membrii fondatori - Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu si Sorin Chifiriuc. Timp de aproape doua ore si jumatate, cei peste cinci mii de spectatori prezenti in sala au putut asculta prima piesa a grupului, intitulata "Corabia cu pinze" si melodii mai recente ca "Floare de Iris"," Calatorul", "Trenul fara nas", "Speranta", "De ce oare ai plecat?", "Sa nu crezi nimic", "Baby, Baby".

La cateva saptamani dupa concert apare albumul 20 DE ANI. Materialul contine 13 piese, selectate din repertoriul concertului aniversar "Iris - 20 de ani", care a avut loc pe 17 octombrie 1997, la Sala Polivalenta din Capitala. Acestea sint: "Pamintul il cuprind", "Calatorul", "Trenul fara nas", "Speranta", "Iris, nu pleca", "Pe ape", "Mirage" (piesa foarte recenta), "Cine ma striga in noapte", "Valuri", "Floare de iris", "Tot zbor", "Baby", "Somn bizar". Inregistrarile pieselor cintate de invitatii speciali in concert Sorin Chifiriuc, Nutu Olteanu si Emil Lechinteanu - nu au fost incluse pe "Iris - 20 de ani", ele urmind sa faca parte, eventual, dintr-o viitoare editare discografica.

In 2000 se organizeaza probabil cel mai mare concert al unei trupe romanesti, mega-turneul ATHENAEUM impreuna cu albumul cu acelasi nume. Doi ani mai tarziu se lanseaza primul DVD al unei trupe romanesti, Digital Athenaeum, care contine reprezentatia de la Bucuresti a turneului Athenaeum, precum si o istorie ilustrata a trupei.

Dupa aceste reusite, trupa intra intr-o nemeritata si fortata mediocritate. Albumele care vor urma sunt din ce in ce mai slabe, concertul aniversar IRIS25 si albumele Matase Alba si 4Motion nu mai prezinta aceeasi trupa care canta la un moment dat Pe Ape sau Trenul fara Nas. Varsta si contractul cu ZoneRecords isi spun cuvantul.

 

Sursa: rockmania.net

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Evanescence, Florin Chilian, Timbaland, Natalie Imbruglia, Xzibit, Parazitii, Amy Winehouse, Amanda Perez, Shakira, Editors, Manu Chao, Adam Green, Placebo, Enrique Iglesias, Wu-Tang Clan, Incubus, Class, Activ, Afroman, Ashlee Simpson