AZ

Albumul sau de debut, Doe or Die, a iesit pe piata prin anul 1995. Criticii si “baietii rai”, ca el, au sarbatorit asemenea aparitie, datorita apartenentei lui AZ si albumului sau la stilul de viata gangsta.

AZ nu a adus doar schimbari inteligente ritmurilor sale, dar si-a creat un stil aparte, astfel se putea deosebi cu usurinta de restul MC-iilor de pe piata din New York. Dar din nefericire, in ciuda succesului inregistrat cu albumul Doe or Die, AZ a clacat in anii urmatori. A revenit insa prin anii 2000, semnand cu Motown.

Nascut in Brooklyn, cu numele de Anthony Cruz, AZ a atras atentia celei mai mari comunitati de Rap, si a facut-o intr-un mare fel, cu interpretarea alaturi de Nas a piesei Life’s a Bitch, din 1994.  Faptul ca lumea il asemuia lui Nas si datorita succesului enorm a albumului acestuia din urma (Nas), a fost doar o problema de timp pana cand AZ a dat de un succes nebun.  Astfel, albumul sau de debut, Doe or Die, a “rupt” New York-ul asa cum a facut – o si albumul Illmatic, al lui Nas sau albumul Infamous, al lui Mobb Deep, putin inaintea aparitiei lui. La fel ca si respectivele albume, si Doe or Die arata lumii cum este viata de strada, cu tot ce presupunea acest lucru de la cautarea disperata de bani pana la consumul de droguri sau intalniri violente.

Mai tarziu, exact ca si Nas, AZ l-a cooptat pe Pete Rock pentru a-i defini beat-ul, ceea ce i-a adus imediat credibilitatea in randul tinerilor comunitatii de Hip-Hop.  Si mai mult de atat, atunci cand s-a aflat si faptul ca AZ facea parte dintr-o super formatie, cunoscuta sub numele de Firma, atunci numele lui a urcat si mai sus. Cum din grup faceau parte nume ca Nas, Foxy Brown, Nature, AZ sau Dr. Dre, atunci deja parca nu se mai putea intampla nimic negativ. Si totusi, albumul trupei, care a iesit pe piata in anul 1997, a fost un esec total, fapt ce a surprins pe toata lumea. Si esecurile lui AZ nu s-au oprit aici.  Un an mai tarziu a scos un album solo, Pieces of a Man, album care a aparut si disparut fara vreo urma de notorietate. In anii imediat urmatori, AZ a devenit un “no name”.

Ramas fara o casa de discuri, a reusit sa isi scoata un album, S.O.S.A., fara prea mult ecou, insa. Nu a vandut multe copii, dar a readus in atentia publicului faptul ca este un rapper talentat, fie ca publicul si industria muzicala vroiau sa recunoasca sau nu. Un an mai tarziu, semneaza insa, din nou, cu casa de discuri Motown, o casa de discuri care, insa, nu prea inregistrare vreun succes cu vreun artist rap. Cu toate acestea, AZ nu s-a lasat tras inapoi de acest aspect, si a revenit cu un nou album, care se vroia chiar un album de revenire pe piata, 9 Lives.

Abia albumul din anul 2002, Aziatic a fost bine primit si 2 ani mai tarziu, AZ a primit si un premiu pt intreaga lui cariera, din 1994 pana in 2004.

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Aaron Carter, Xzibit, Aaliyah, The Calling, Yamato - The Drummers of Japan, 50 Cent, Andra, Benone Sinulescu, Aventura, Lady GaGa, Black Eyed Peas, Beyonce, Rolling Stones, Iron Maiden, Morcheeba, Kylie Minogue, Biografie White Lies, Heaven, Laura Pausini, Kreator