Coldplay

Cvartetul brit rock – compus din Chris Martin (vocal/pian), Jon Buckland (chitara), Will Champion (tobe) si Guy Berryman (bass) – au reusit sa descopere, in joaca, un bit reusit pe vremea cand erau la University College din Londra. Toti 5 cantasera la instrumente de pe vremea cand erau adolescenti si erau influentati de artisti ca Bob Dylan, Stone Roses, Neil Young si My Bloody Valentine.
Fiecare membru provine din familii care incurajau muzica. Martin, cel mai mare dintre ei, a inceput sa cante la pian de mic, iar pe la varsta de 15 ani, a inceput sa cante prin diferite formatii. Pe de alta parte, Buckland a avut ca influenta creatia lui Eric Clapton la chitara sau a lui Jimi Hendrix si, astfel, a inceput sa cante si el la chitara pe la varsta de 11 ani. Scotianul Berryman s-a lasat influentat mai mult de funk decat de indie rock, si astfel a ajuns la bass. Champion, omul intrumentelor multiple, nu s-a gandit sa ajunga tobosar pana cand a intrat in trupa Coldplay. Prefera instrumente ca bass, chitara sau fluier, dar a ramas la tobe cand trupa a devenit oficiala.  
Coldplay se asemana cu Travis, Jeff Buckley sau Oasis cand au urcat pe scena. Au cantat prima lor piesa la un festival de trupe necunoscute din Manchester si astfel Safety EP a fost lansat la scurt timp dupa acest moment. The Brothers & Sisters EP a fost creat de Fierce Panda si lansat un an mai tarziu. Melodiile lor calde si versurile lor romantice le-au adus baietilor de la Coldplay o intelegere cu Parlophone, in aprilie 1999, in Anglia. Editia limitata, cu numai 5 piese, Blue Room EP a fost lansata imediat dupa acest succes. Astfel, inca 2 EP-uri, Shiver si Yellow au aparut in primavara anului 2000. 
Debutul lor oficial Parachutes a adus trupei premiul Mercury in Anglia. A fost lansat si in Statele Unite in Noiembrie 2000 si, o luna mai tarziu, piesa Yellow a fost aleasa pt promo-urilor ABC. Succesul trupei a continuat sa creasca si in 2001, cand Coldplay a primit 3 premii Brit si a inceput un turneu de 10 concerte in Statele Unite, toate cu bilete vandute imediat. Martin, insa, se “lovea” mai mereu de raceli si pierderi de voce, motive suficiente pt a anula o serie de concerte din Statele Unite si de a pierde turneul european. In ciuda tuturor barfelor iscate in acest sens, Coldplay a trecut peste toate neplacerile, concertand toata vara anului 2001 si dand de un super succes cu al 2-lea lor single Trouble.   

A Rush OF Blood to the Head a fost lansat in august 2002. Pachetul CD/DVD Live 2003 a fost lansat un an mai tarziu. Acest pachet a prezentat concertul trupei de la Horden Pavilion de la Sydney, Australia, si a demonstrat tuturor extraordinarul succes pe care il inregistrase trupa cu A Rush Of Blood to the Head.
Mai apoi, Martin a marit notorietatea trupei, insurandu-se cu actrita Gwyneth Paltrow, in decembrie 2003. Paltrow a nascut mai tarziu, in aprilie, primul copil al cuplului, Apple Blythe Alison Martin. Faptul ca a devenit tata nu l-a oprit pe Martin sa isi continue cariera muzicala. Materialul inregistrat si produs demult cu Ken Nelson a fost lansat, in timp ce trupa se marea cu un nou membru, Danton Supple. Speed of Sound a fost primul single de pe al 3-lea lor album din primavara anului 2005, albumul aparand in luna iunie si spargand toate topurile mondiale.

inapoi la lista de artisti

Alti Artisti

Firma, Timbaland, HI-Q, Hara, Nightwish, Wiz Khalifa, Linkin Park, White Lies, Biografie White Lies, The Calling, Benone Sinulescu, Mandinga, Nelly Furtado, Incubus, Shakira, Andra, Rihanna, Arsenium, Voltaj, Morcheeba